Reunió dels tècnics municipals per a el morrut al Camp de Tarragona

11/12/2009 at 21:44 Deixa un comentari

 

Reunió dels tècnics municipals per a el morrut al Camp de Tarragona

Avui, dia 11 de desembre hi ha hagut una reunió al Mas Sedo (Reus) per coordinar l’actuació dels diferents municipis davant de l’avanç de la plaga del morrut de les palmeres.

Han estat presents els tècnics de la major part dels municipis del Camp de Tarragona afectats pel flagell o els dels municipis del voltant que encara no ho estan. No faré una relació al detall de qui hi era i qui no, els presents eren conscients de qui faltava (inclòs alguns municipis en el centre de la zona infectada) i ells també ho saben.

També estaven els responsables de Sanitat Vegetal de la Generalitat.

S’han dit coses interessants i pres algunes iniciatives engrescadores:

  • La Generalitat ha decidit intentar frenar la expansió del morrut (ja se que alguns pensareu que és una mica tard, però…) per això crea zones afectades, zones de contenció i zones lliures. Entre d’altres actuacions proposen:
  • Les zones de contenció tindran preferència a la tala (o sanejament) de les palmeres que apareguin afectades. En aquesta zona les tales continuaran subvencionades.
  • A la zona infectada les palmeres mortes podran esperar fins la primavera per ser talades.
  • Es crearà un número d’identificació de cada avís de palmera afectada (tipus: Codi Ajuntament + nº cas) per evitar duplicitats doncs es troben que un mateix veí avisa a totes les administracions creant duplicitats.
  • Es crearà una única base de dades (proposat per la Generalitat) accessible (això a proposta dels presents) pels tècnics municipals i de la Generalitat.
  • S’incrementarà la comunicació entre les administracions (de les presents, les que no hi eren…)

La major angoixa dels presents era la falta dels absents.

Els ajuntaments que no col·laboren es col·loquen al mateix nivell que els particulars que no volen fer-ho i són font continua d’infecció pels disposats a plantar cara a la plaga.

Per solucionar el problema dels particulars els presents han decidit promoure als seus ajuntaments ordenances municipals que obliguin a la col·laboració dels mateixos. Per fer això es reuniran properament tècnics de la Generalitat i dels Ajuntaments de Cunit (que ja la té i pot explicar la seva experiència) i de Salou per elaborar un model que estigui disponible pels demés ajuntaments.

A pesar de la insistència d’alguns (jo bàsicament) la Generalitat no ha volgut fer el mateix (en un Ordre) pels ajuntaments que no col·laboren (encara que reconeixen que aquest és un dels seus problemes més grans).

Algunes noticies han estat bones:

L’ajuntament de Calafell amb 900 palmeres municipals, que tracten, només ha tallat una de les seves, per tant si es porta un control rigorós podem salvar les palmeres (municipals).

Algunes no tan bones:

A la zona de Tarragona hi han 3 vivers amb les palmeres immobilitzades per morrut o Paysandisia.

Continuarem informant.

Salvador Garcia

Entry filed under: Generació de debat, Notícies dels espais verds.

Si les barbes del veí veus tallar… Recull de notícies locals dels espais verds: Del 21 de nov al 10 de des.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Benvinguts

Benvinguts al bloc de l'APEVC, l'Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya.

Entra la teva adreça de correu electrònic per subscriure't a aquest bloc i rebre un resum (setmanal o diari o instantani) de les noves entrades publicades.

Uneix altres 66 subscriptors

Arxius

Nombre de visites acumulades

  • 13.928 visites

A %d bloguers els agrada això: