Reunió Llibre Blanc Tract Fitosanitaris 04/11/09

06/11/2009 at 21:42 2 comentaris

Reunió per parlar del Llibre Blanc dels Tractaments Fitosanitaris del 04/11/2009

El passat dimecres vaig assistir a la reunió per parlar del Llibre Blanc dels Tractaments Fitosanitaris, però el cert és que no en vàrem parlar gaire del Llibre, tota la reunió va servir per parlar del:

Projecte de decret pel qual s’estableixen mesures addicionals de seguretat en les

activitats de control de plagues i utilització i comercialització de plaguicides d’àmbit

ambiental i a la indústria alimentària i en els tractaments fitosanitaris que puguin afectar

espais urbans.

(1De930mjb06)(I-CT-27.9.06)(BBB)”

El Projecte el penjarem a la web de l’APEVC perquè el pogueu consultar.

Aquest projecte de decret realitzat per Sanitat, és la raó de ser del Llibre Blanc i , en teoria, el Llibre Blanc el desenvolupava (en la part de fitosanitaris), i alhora que es discutia el Llibre s’anaven modificant els articles del projecte que no estaven ben redactats, o que no eren correctes.

La teoria sempre és bonica.

La realitat no.

Les representants de Sanitat ens van informar que el projecte que ens han passat és el definitiu i que ja no es modificarà. La sorpresa és que les modificacions que es varen pactar a les reunions anteriors a la meva assistència (a la anterior reunió no en vàrem parlar) no apareixen, de manera que sembla ser que Sanitat a tirat pel dret passant del experts i del sector.

A la justificació del projecte ja quedareu sorpresos, és fonamenten en problemes que han hagut en tractaments ambientals, preguntades per mi quins problemes de salut (intoxicacions agudes) hi han documentats per tractaments fitosanitaris em varen parlar d’un cas en el que una dona va denunciar el seu veí per haver tractat els seus tarongers (els del veí, no els d’ella), dins del seu jardí i amb productes autoritzats, i ella no volia que es fessin tractaments aprop. Sense comentaris.

Els hi vaig dir que em semblava irrealitzable tal com quedava i que ja estava be de fer lleis que no es poden complir. Als pocs minuts va venir en Mariano Rojo de Medi Ambient i els hi va dir exactament el mateix (potser el coneixeu de quan estava a Agricultura com a tècnic de Sanitat Vegetal, és allò de vestir un sant i desvestir un altre…).

La sensació general per part de la gent dels sector i els mateixos representants d’Agricultura era de decepció i desanim.

A continuació vàrem continuar desenvolupant el Llibre Blanc però ja era tard i no vam afegir canvis importants.

Per a la gent que els hi agrada només llegir bones noticies ho sento, aquesta és dolenta.

Salvador Garcia

Entry filed under: Generació de debat, Guies, llibres i documents, Notícies dels espais verds.

Esporga de les palmeres 2a visita d’Intervencions en el Paisatge : 21 de novembre al Passeig Marítim de Gavà

2 comentaris Add your own

 • 1. Àlex  |  08/11/2009 a les 12:13

  Aquesta proposta de decret és la mateixa o molt similar que la que va impulsar salut fa alguns anys i a partir de la qual, per la pressió del sector, es va constituir aquest grup de treball sobre el llibre blanc? Pots concretar una mica els continguts per saber quins són els aspectes irrealitzables?

  Respon
 • 2. Salvador Garcia i López  |  08/11/2009 a les 15:27

  Hola Àlex.
  De fet no se quines parts havien modificat a les reunions del Llibre Blanc i no han quedat transcrites.

  Alguns dels articles que em semblen que no es compliran, alguns no es poden complir ( i que els representants d’Agricultura i Medi Ambient també hi coincidien):
  (Os anomeno l’article i afegeixo a que es refereix, quan pengem el projecte el podreu llegir)

  article 10.3 Els productes han de ser els autoritzats per Parcs i Jardins.
  Ara ja no es compleix, la raó és que no hi han suficients productes autoritzats per a totes les plagues i malalties. De fet alguns dels que es fan servir pel morrut, recomanats pel DARP no ho estan, encara que al observar-lis personalment van decidir fer una autorització especial. I no es registren més productes perquè és car i el volum de vendes no justifica el gasto, de fet no es fan proves noves quan es demana un registre per parcs i Jardins, només amb pagar el registre ja estàs autoritzat. El Ministeri i el DARP eren del parer d’acceptar per jardineria els productes que com a molt fossin nocius i sense algunes frases S o R, (tampoc els cancerigens, teratogénics, etc.), però tant a Madrid com aquí Sanitat no ho vol.

  Article 10.5 i 10.8, obligació de realitzar un estudi previ que justifiqui el tractament:
  Ara per part de les empreses de jardineria i bona part de les de tractaments ja s’incompleix l’obligació de presentar el full tècnic de tractaments realitzats que mana la legislació. Amb l’estudi tècnic previ que es demana poden passar dos coses, o que directament no es faci o que sigui una fotocòpia, d’una fotocòpia d’un que es va fer…. amb la qual cosa perd el sentit. Per començar el 99 % dels que fan tractaments fitosanitaris no tenen capacitat per fer-ho i si és fa be quan vulguis fer el tractament ja s’ha passat el moment o el mal ja està fet.

  Article 10.7 Prohibir l’accés a les zones tractades:
  Directament és una bajanada. Tancar un parc per la nit, i si te tanques, és pot fer, però tancar carrers o barris és una bajanada, i els ajuntaments no col·laboraran en una cosa així.

  Article 10.10 netejar o protegir les zones tractades:
  Un altre bajanada. Cobrir amb plàstics o netejar amb aigua els jocs infantils es pot fer, però diuen que s’ha de fer a TOT el mobiliari urbà de parcs i carrers, això inclou bancs, papereres, parades d’autobús…

  Article 10.12 senyalar les estacions roedenticides:
  Senyalar clarament les estacions roedenticides és buscar que els nens les toquin o les facin desaparèixer (el contrari del que es vol). Aquí les mateixes representants de Sanitat ens varen donar la raó i van dir que les senyaléssim bé però ben amagades (sic.). No rieu que és seriós. Al final van dir que es podia posar un avís a l’entada del Parc (amb el que ja no assenyalem clarament les estacions, però això no és el que posa l’article)

  Article 10.14 tractaments fitosanitaris a matèries o productes vegetals (sic.):
  Aquest directament ningú sap que vol dir i a que es refereix concretament (encara que no os ho podeu creure). Si es refereix a grans, fustes, fruites, etc, llavors tenen les seves legislacions específiques d’indústria i agricultura i aquest article és una intromissió en elles.

  I aquesta és una critica per sobre, sense entrar gaire al detall, quan el pengem esperem els vostres comentaris.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Benvinguts

Benvinguts al bloc de l'APEVC, l'Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya.

Entra la teva adreça de correu electrònic per subscriure't a aquest bloc i rebre un resum (setmanal o diari o instantani) de les noves entrades publicades.

Uneix altres 66 subscriptors

Arxius

Nombre de visites acumulades

 • 13.928 visites

A %d bloguers els agrada això: