L’Administració, les associacions i el morrut de les palmeres
22/10/2009 at 18:54 Salvador Garcia i López 8 comentaris
El passat dijous 10 de setembre d’enguany és va fer una reunió al IES de Jardineria i Horticultura de Reus entre l’Administració (els responsables del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat) i els jardiners de la zona de Tarragona per parlar del morrut. La reunió es va fer per demanda (i pressió) de GRIMPACAT (que inclou a un gran nombre dels palmerers de Catalunya) i hi vàrem assistir la Gisela Andrés i jo, Salvador Garcia com a representants de l’APEVC.
Per part de la Generalitat hi havien en Jordi Giner, el cap del Servei, en Gonçal Barrios, responsable del mateix a Tarragona i el Professor Albagès que realitza estudis i proves sobre el morrut. Hi havien també representants dels ajuntaments de Cambrils i Reus (mancaven els de Salou i Tarragona).
Bàsicament la reunió es va fer perquè els palmerers es queixen de que la normativa de la Generalitat els prohibeix esporgar les palmeres fins l’hivern (Ordre AAR/226/2009 de 6 de maig) i els hi consta que palmerers sense escrúpols (pa per avui i fam per demà) i administracions no fan cas d’aquesta ordre, sense que ningú vetlli pel seu compliment. Concretament es va anomenar el cas del Ministeri de Foment que durant l’estiu ha esporgat salvatgement les palmeres del N340 de l’Aldea a Castelló (amb el perill d’introduir el morrut en una zona lliure encara, el Baix Ebre) o el cas de l’Ajuntament de les Borges del Camp.
El resultat de la discussió següent es resumeix en :
La Generalitat es veu desbordada per la plaga, no te recursos ni personal, ni medis per lluitar contra ella.
La Generalitat no te capacitat d’inspecció per seguir qui es salta la prohibició, per tant demanen que els particulars fem denuncies i actuem com inspectors.
Els ajuntaments que s’han posat a treballar seriosament i mantenen la inspecció, el tractament i seguiment de les palmeres han aconseguit controlar la plaga (Barcelona, Badalona, Mataró, Cunit, etc.) Per contra els ajuntaments que s’han desentès van en camí de perdre totes les seves palmeres.
A aquestes observacions els hi vaig senyalar que en aquests 3 anys la Generalitat s’ha gastat més de 2.000.000 € en una plaga que havien menystingut i en la que no pensaven gastar un ral, i que amb una fracció del que s’han gastat (i amb mesures sanitàries) al 2005 podien haver impedit la seva entrada a Catalunya. Que fa 25 anys els tècnics del llavors Servei de Protecció dels Vegetals no cabien a la sala on estàvem i que actualment tots els de la província de Tarragona cabien a la taula on seien ells (no tota la culpa és d’ells però no fan res per oposar-s’hi). Que els acords que s’havien pres a reunions com la de Mataró el 30 d’octubre de 2007 amb els tècnics municipals els havien incomplet (moratòria en moviments de palmeres a Catalunya).
Els membres del GRIMPACAT van protestar dient que com esperaven que denunciessin a companys seus (encara que no socis del GRIMPACAT) o a una administració com l’Ajuntament de les Borges. A això jo els hi vaig observar que precissament com associació si que ho poden o deuen de fer-ho doncs el no fer-ho va en contra d’ells mateixos.
Va quedar clar que la Generalitat (o el Servei de Sanitat Vegetal) no pensa actuar d’ofici encara que conegui les actuacions contra les seves pròpies lleis (encara que això es prevaricació, no?).
Des de que es va fer aquesta reunió han passat algunes coses.
Em consta la la presentació d’una denuncia per part d’un particular per una esporga dins de la ciutat de Barcelona.
Em consta que tècnics de jardineria d’ajuntaments molt grans de Catalunya desconeixen l’ordre encara que això no pot servir d’excusa ni eximeix del seu compliment (proveu de no pagar una tasa en qualsevol ajuntament i digueu que no sabia-ho que s’havia de pagar).
A la zona on ja no queden Ph. canariensis el morrut ha començat a atacar les Ph. Dactyliphera.
Portem més de 4.000 palmeres mortes a Catalunya. ¿Algú vol calcular la pèrdua patrimonial que això suposa?
Ara obro la discussió.
¿Penseu que com Associació hem d’actuar i denunciar davant de la Generalitat (presentant un escrit al registre) a qui cometi delictes contra el patrimoni arbori?¿Que hauríem de fer?
Salvador Garcia i López (signo posteriorment perqué no havia quedat signat)
Entry filed under: Generació de debat, Notícies APEVC. Tags: Associacions, Generalitat, Morrut de les palmeres, Palmeres, Rynchophorus ferrugineus, Sanitat vegetal.
8 comentaris Add your own
Deixa un comentari
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
Àlex March | 26/10/2009 a les 10:41
Cadascú té la seva feina. La feina de l’APEVC no és la inspecció, això correspon a l’Administració competent. El que sí que ens pertoca és exigir, pressionar, argumentar que cadascú assumeixi les seves responsabilitats.
L’APEVC podria denunciar? Doncs podria, però en base a què? A crear un cos d’inspectors paral·lel? Ni parlar-ne. A recollir denúncies individuals i tramitar-les com a associació? Això suposaria acceptar que les regles del joc establertes des de sanitat vegetal i altres organismes són vàlides. N’estem segurs que això està ben plantejat? Hi ha molt a debatre.
I en base a què l’APEVC amb els seus recursos acceptaria i assumiria com a pròpia la denúncia d’un particular en contra d’un altre? Pel simple fet de ser soci? O hauriem de crear un comitè d’experts que les avalués? Tenim recursos per això? La meva opinió és que no.
Hi ha molta feina afer, però en la meva opinió aquest no és el camí.
Hi podem aportar debat tècnic i d’experts, recollida d’informacions, redacció i signatura de documents i d’articles, tècnics i especialitzats i de caràcter general, denúncia pública de manca de recursos o fins i tot de manca d’efectivitat de les mesures adoptades. Això sí, sempre des del rigor i el coneixement i des d’un cert consens del sector.
Per cert, l’escrit està redactat en primera persona, però no està signat.
2.
Salvador Garcia i López | 26/10/2009 a les 14:39
Hola Alex i companyia.
Soc Salvador Garcia.
L’escrit no està signat perqué pensava que, com a altres blogs, quedaria signat automaticament al haver entrat com moderador. De fet el problema és que encara no sabem fer anar correctament el blog, vaig penjar una enquesta per a veure l’opinió de la gent sobre l’escrit, i no apareix.
El problema es que la Generalitat no està disposada (o no pot) a fer complir les seves pròpies lleis. I literalment , amb tot el morro, ens vàren dir que teniem que ser nosaltres qui denuncièssim. Aquesta és la raó de l’escrit. ¿Que fem? ¿Els hi fem el joc? I si no ¿com obliguem a la Generalitat a actuar? Ells només accepten els escrits amb registre d’entrada. ¿Ho denunciem als medis?¿Anem més amunt?
Particularment em sembla escandalós i per això he fet l’escrit.
Esta molt bé debatre, informar, etc. però la politica de la Generalitat, o els seus ¿responsables? és de qui dies passa anys empeny i el morrut va eliminant palmeres i estenen-se.
Aquesta resposta a la llista de distribució la penjo al blog també.
Salvador Garcia
3.
Amparo Ardanuy | 26/10/2009 a les 23:20
Alguna aportació en un primer moment despres de llegir el text i comentaris.
Qué és el que s’hauria de denunciar?
1.- Els ajuntaments que no fan tractaments per tenir cura de les seves palmeres? A Blanes ja n’han caigut unes quantes. Caldria denunciar-los per mala praxis?
2.- Com es destrueixen les palmeres mortes? A l’abocador? per escampar més el morrut? perque ara la generalitat ja no te calers ni per això, i els ajuntaments meyns per fer-se’n carrec.
3.- als ajuntaments i particulars que esporguen fora del temps recomanat al decret?
4.
Jacint Pla | 27/10/2009 a les 11:32
Imagineu que som testimonis d’una esporga feta fora de la temporada proposada.
Avisarem perque qui encarrega l’esporga l’aturi o deixarem fer?
Si qui l’encarrega no l’atura …. deixarem d’avisar a Sanitat Vegetal de la mala práctica? Fixeu-vos, he dit avisar, no denunciar.
5.
Dina | 27/10/2009 a les 19:27
Tal com fa constar algun company en el escrits anteriors, el meu NO a que l’APEVC es ‘responsabilitzi’ de les denúncies que en un principi són competència de l’administració (tal qual ens van vendre amb les sancions que s’acordaven durant el debat de l’aigua i l’entrada en fase II des de Medi Ambient i ACA) es basa en dos conceptes concrets:
L’ECONÒMIC: Si la Generalitat diu que ha destinat més de 2.000.000€ en els últims 3 anys en la plaga del morrut i s’ha vist obligada a tallar l’aixeta, com poden entitats com l’APEVC cobrir una despesa similar en aquest PROJECTE? La destinació dels nostres recursos, escassos, és justificada? segurament no estem parlant d’invertir en els mateixos conceptes (eliminacions, I+D, divulgació…) però tot allò que es pugui plantejar per a poder portar-ho d’una manera digne té el seu cost econòmic i energètic.
ORDRE NATURAL DE LES COSES: crec que com a entitat, l’APEVC ha de 1. Ser un ens de ‘consens entre el sector’ + punt d’informació i debat + assessor en les bones pràctiques + etc. en contra de la ignorància. Un cop feta aquesta feina, potser tindria justificació plantejar la possible denúncia. Caldria però concretar bé les condicions i vies i valorar els resultats. Però denunciar sense haver fet aquesta prèviament aquesta feina és començar la casa per la teulada.
Potser, no només amb el morrut sinó també amb altres ‘batalles’ que tinguem o haguem tingut, cal sempre plantejar primer en quina situació ens hi trobem, quins són o som els afectats, quin és el nostre marge d’actuació i quins podrien ser uns resultats reals a assolir.
6.
Jordi Carbonell | 28/10/2009 a les 23:42
La meva opinió personal és que la missió de l’APEVC no és posar denúncies. En tot cas (l’apevec pot pronunciar-se al respecte ja sigui…) [denunciar públicament ja sigui] en el marc d’unes jornades, conferències, etc. [o en un marc específic per això]. El que s’ha de fer és informar, formar, debatre… És per això últim que la junta va decidir treure a la llum un debat intern: el del morrut de les palmeres. Ho vam fer amb dues finalitats. La primera era tenir més opinions al respecte. La segona dinamitzar el bloc de l’APEVC que tenia moltes visites des de que el vam posar en marxa però cap comentari. Hem aconseguit les dues coses.
Des de aquí us volem animar a deixar comentaris al bloc o a proposar nous temes.
7.
Espigall | 09/09/2010 a les 18:51
Campanya per esterilitzar morruts de les palmeres:
http://espigall.blogspot.com/2009/11/campanya-per-esterilitzar-morruts-de.html
8.
Salvador Garcia i López | 17/09/2010 a les 20:56
Respecte a aquest darrer comentari una observació, el fan en conya però podria ser la solució real. Els sistemes d’alliberament de mascles esterilitzats (d’esterilització per radiació o químics) han estat els únics que han pogut eliminar totalment una plaga d’un territori. Són molt cars però crec que a la llarga haurien esta més barats, el problema és que estem parlant d’una plaga en jardineria i ja sabem que els diners no sobren.